Hoe slapen in de warme zomernachten!

Hittegolf! hoe slapeloosheid aanpakken?

Zwoele zomeravonden!  Zon, rosé-wijntjes, BBQ…  allemaal geweldig, behalve de nachten… je slaapkamer is zo warm dat je niet kan slapen.

Je lichaam moet ongeveer één graad afkoelen om slaperigheid op te bouwen. Enkele uren voordat je gaat slapen begint je lichaam al aan dit proces. Maar als het warm is, heeft je lichaam moeite met afkoelen en gaat de slaap minder vlot. Een douche kan je lichaam helpen af te koelen maar neem wel geen koude douche! Je bloedvaten gaan ervan vernauwen en je lichaam gaat net warmte vasthouden. Een warme douche? Neen, want ook dit warmt je lichaam op. Een lauwwarme douche werkt het beste!

“Ik drink wel eerst een stuk in mijn voeten”, hoor ik ook wel eens als tip in een hittegolf. En ik geef toe, alcohol helpt je beter in slaap te vallen…maar je slaapt veel lichter en gaat meer wakker worden. Dus echt geen oplossing. Naaktslapen?  Vind ik ook geen aanrader. Hoe warm het ook is, in de nacht ga je toch wel afkoelen. En als je het te fris hebt, word je wakker. Trek iets van katoen aan. Polyester of iets synthetisch daarentegen ademt niet voldoende. Wil je toch naakt slapen, leg dan een laken over je heen want vermoedelijk ben je eraan gewend om altijd bedekt te slapen en je slaap is dol en verslaafd aan rituelen. Laat wel je handen en voeten best onbedekt! De uiteinden van je lichaam reguleren het beste je lichaamstemperatuur.

Behalve jezelf koelen, kan je ook je slaapkamer verkoelen. Heb je een airco, stel die dan niet meer dan 6 graden lager in ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Je kan ook een ventilator voor het open raam plaatsen en er zelfs ijsblokjes voor leggen. Zo vang je trouwens twee vliegen (eigenlijk eerder muggen) in één klap. Want die zijn dol je (op mij toch alleszins ☹). Ik snap trouwens niet waarom ze die nog niet uitgeroeid hebben. Ik denk dat niemand daar ooit een petitie zou tegen opstellen. Muggen houden niet van de sterke luchtstroom van een ventilator en blijven zo netjes buiten je kamer.

Zo pak je slapeloosheid aan!

Deel dit artikel

Recente berichten