Is tv - kijken voor het slapengaan nu wel of niet goed?

BLOG: Slapeloosheid aanpakken!

Maakt TV-kijken je wakker of net slaperig? Slapeloosheid aanpakken!

Jazeker! TV-kijken is een handige inslaaptruc, een goed slaapritueel. Het is een ideale manier om de dag af te bouwen en je voor te bereiden op de nacht.

Maar dan bedoel ik wel kijken naar geliefkoosde series, films, Netflix . Niet zappen, niet naar het nieuws of educatieve programma’s kijken, geen moeilijke kwissen meevolgen of je laten meeslepen met een spannende voetbalmatch, of meekijken naar programma’s van je partner hetgeen jou zelf voor geen meter boeit… En als je dan toch doet, probeer erna dan iets “ontspannends voor jou” te bekijken. Je ‘ik’-momentje inlassen. Ikzelf kan de avond starten met ‘Games of Thrones’. Maar als me er dan toch teveel gruwelijke plaatjes zijn gepasseerd toch nog overschakelen naar een zoete ‘Velvet’-aflevering.

Ga alvast pas naar bed als je slaperigheid voelt. En niet zomaar omdat het laat is of omdat je denkt dat je zoveel uren moet geslapen hebben.

Een tv-scherm is natuurlijk wel een lichtbron. En licht is de grootste vijand van slaap. Maar deze lichtbron is wel OK en staat trouwens niet pal voor je neus. Smartphones en tablets staan wel vlak voor ons netvlies en saboteren dan wel onze slaap. Deze screens bevatten kunstmatig daglicht en houden je wakker. Tevens ben je op deze schermpjes niet zomaar een programma passief aan het volgen. Surfen, chatten, schrijven, gamen… zijn actieve breinfuncties die je wakker en alert houden.

Zo pak je slapeloosheid aan !

Deel dit artikel

Recente berichten