The day after? Doorzetten of alles annuleren ?

De dag na een nachtje slecht slapen?

Wat gedaan na een nacht van slapeloosheid? Doordoen ? Alles annuleren? Of met mildheid de dag tegemoet gaan?

The day after a bad night? De dag na een nachtje slecht slapen?

 

Ik zie vaak patiënten de hele dag annuleren en omgooien om zichzelf wat te sparen. Afspraken worden afgezegd, ze gaan hangen op de sofa, doen geen buitenactiviteiten, sporten laten ze voor een dagje achterwege, ….. want morgen halen ze dat wel in?

 

Allemaal begrijpelijk maar probeer toch je dag gewoon te volbrengen zonder al dit compensatie-gedrag. Ok, als je net de maandelijkse boekhouding net gepland had of een dagje een cursus ging studeren kan je dit wel verschuiven. Maar een wandeling, een bezoekje aan iemand, naar de winkel gaan… dat kan je best gewoon doorzetten. Achteraf ga je ook vaak kunnen toegeven dat het eigenlijk meeviel en we bij momenten moe waren maar alleszins niet constant gedurende de hele dag.

Stel je zoveel mogelijk bloot aan daglicht en zoek sterke lichtbronnen op zoals een daglichtbril (lichttherapie). Licht maakt ons wakker en frisser!

Er zijn trouwens ook vaak goede nachten in het verleden geweest die ons de dag nadien ook moe deden voelen. Geef dus slaap – of de slapeloosheid- niet alle schuld! Want zo leer je de macht en controle over je slaap af te geven.

 

Trouwens door je dag toch te vullen krijg je ook opgebouwde vermoeidheid, die je nodig hebt om te slapen. Want slapen is eigenlijk een fysieke en mentale vermoeidheid afbetalen.

En je gaat ook wel ontdekken dat je ondanks je vermoeidheid ook leuke momenten kan beleven en dit geeft een duwtje voor je stemming en energielevel.

Je gaat daardoor je focus op slaap verleggen en je ‘mindfull’ op een situatie richten.

Goed slapen of slecht slapen hangt af van welke vicieuze cirkel je kiest!

Ga voor de positieve aanpak!

Pas je attitude en gedachten aan om zo een controle te krijgen over je slaap.

Deel dit artikel

Recente berichten