Lichttherapie bij slaapproblemen

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie is een evidence-based methode om je biologische klok te beïnvloeden en zelfs te verschuiven. De straling van het licht onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Hoe minder melatonine in je bloed, hoe energieker, alerter en vrolijker jij je voelt.

Wie heeft er baat bij lichttherapie?

Lichttherapie is een succesvolle techniek voor ploegenwerkers, jetlags en winterdepressies. Personen die tekenen vertonen van het verlate slaapfasen syndroom (DSPS) plukken ook de vruchten van lichttherapie. Daarnaast is lichttherapie ook geschikt voor mensen die:

  • erg laat op de avond (of nacht) pas moe worden
  • moeite hebben met opstaan
  • te vroeg moe worden in de avond
  • ‘s ochtends te vroeg wakker zijn
  • last hebben van ADHD
  • leiden aan Parkinson
  • hun sportprestaties willen verbeteren
  • kampen met menopauze klachten

Hoe werkt lichttherapie?

We werken met een speciale lamp of lichtbril die een fel, (wit)blauw licht produceert met een sterkte van 9.000 à 10.000 lux. Dit type licht wordt opgevangen door de netvliezen in jouw ogen en heeft een helende werking. De netvliezen zenden een signaal naar de hersenen om minder melatonine aan te maken in het bloed. En wat doet melatonine precies? Melatonine wekt slaperigheid en vermoeidheid op. Des te minder melatonine in je bloed, des te energieker jij je voelt. Wil je meer weten over de precieze werking van lichttherapie? Lees dan ons informatief blog artikel.

Lichttherapie voor shift- en nachtwerkers

Veel shift- en nachtwerkers hebben een wisselend slaappatroon, waardoor ze sneller last hebben van slaapklachten dan anderen. Om dit slaapprobleem op te lossen combineren we lichttherapie met technieken uit de Cognitive Behavioural Therapy (CBT-i/CGT-i) en de Acceptance & Commitment Therapy (ACT) om hun klachten op te vangen. Dankzij gericht advies en speciale technieken leren nachtwerkers op de juiste momenten hun slaperigheid tackelen. Na de shift stimuleren we de melatonine-afname met één van onze speciale lichtbrillen om zo het slaperige gevoel op te wekken.

Wil jij starten met lichttherapie?

sleep-img