Puber, Begin nu al je voor te bereiden op een goed slaappatroon!

Schooltijd!

Vaak krijg ik vragen van ouders waarom hun puberkind maar niet in de ochtend uit dat bed raakt en in de avond niet in slaap kan vallen.  Wel dat is makkelijk te verklaren… en vooral hoe aan te pakken. Begin nu ! Anders gaat de eerste schooldag moeilijk en versuft verlopen. Lees mijn blog!

Het antwoord heeft twee verklaringen: Er is een verschuiving in hun slaapritme – bioritme door een ontwikkeling van de hersenen in de puberteit. Het slaaphormoon gaat zich tijdelijk dan later produceren. En de pubers schuiven zelf nog eens hun ritme op door hun gedrag: laat opstaan in de vakantieperiode én actief blauwe schermpjes opzoeken in de avond.

Spijtig want de puberteit vraagt net extra veel slaap om al die hormonale, fysieke en mentale ontwikkelingen die ze ondergaan te verwerken. Gemiddeld heeft een puber tot zijn 22 jaar ongeveer 9 uur slaap per nacht nodig. Maar ze ‘nemen’ die 9 uur slaaptijd meestal niet in. Ze hebben het ook zo druk met studeren, telefoneren, sporten, hobby’s , gamen, afspreken, fuiven, studentenjobs, ….

Veel pubers hebben een chronisch slaaptekort en dat uit zich op verschillende manieren: in de ochtend suf zijn, concentratieproblemen, slechte schoolprestaties,… vervelend gedrag. Als ik de slaapdagboeken van mijn puber-patiënten analyseer, zie ik vaak dat ze gemiddeld maar 7 uur slaap per nacht halen. Trouwens hun gemoedstoestand (neigen naar een depressie) en hun gewicht worden er mede door bepaald.

Ouders vragen me vaak om hulp en dan ben ik eigenlijk een beetje de ‘boeman’ die de strijd aangaat met de puber en hen overtuigd in de 6 weken van de slaaptraining om hun slaapgedrag goed aan te pakken …. en goed te leren slapen. Een vast opstaan – uur hebben ( in de weekends en op vakantie) is van groot belang. In de avond vanaf 20 uur moet de dag afgebouwd worden: wat lezen of tv-kijken is zeker goed. Maar gamen, Facebook, Instagram, chatten,… Zijn allemaal acties die hun brein wakker houden. En dan heb ik nog niet gehad over de blauwe lichtbron die ze bevatten. Zo stel ik ook altijd voordat ze de schooltaken die op de computer moeten gebeuren (blauw licht) als eerste aanvangen en daarna pas overgaan tot taken met pen en papier.

Ik voel ook heel vaak strubbelingen en weerstand wanneer ik voorstel de tablets in de woonkamer te laten liggen. Ik hoor zo vaak van mijn puber – patiënten dat ze in de nacht ook nog chatten en sms’jes sturen naar klasgenoten. Het is zelfs een beetje in om daaraan mee te doen. Alleen zo gaat heel de klas slecht slapen.

Een vast slaapritme moet ook -in redelijkheid- in het weekend worden aangehouden. Wanneer in het weekend uw kind heel laat gaat slapen en heel laat opstaat, zal het grote moeite hebben om weer terug te schakelen naar het slaap-waakritme van doordeweeks. Voorkom dus dat uw kind elk weekend onnodig laat gaat slapen of extreem lang uitslaapt.

Deel dit artikel

Recente berichten